preskoči na sadržaj
vijesti

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

UPOZNAJMO KNJIŽNICU prvašići u knjižnici (ponedjeljak 16.10.2017.)

ŠALJI DALJE učenici daju preporuke drugim učenicima

KOLIKO SAM NAČITAN -  kviz za 5. Razred

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

NATJECANJE U ČITANJU NA GLAS

GOSTOVANJE  BRANKE PRIMORAC 2.11.2017. u 16.00 (7. i 8. razred)

GOSTOVANJE MARGARETE PERŠIĆ kostimirana pričaonica (niži razredi)

8.11.2017. – 10.00 Vodice (1. smjena)

                    -  12.00 Tribunj (obe smjene)

                  -  14.00 Vodice (2. smjena)

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 11. 10. 2017. 11:10

Natjecanje u čitanju naglas

Budite sudionici velike svečanosti knjige i čitanja !

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva pozivaju školske i narodne knjižničare, učitelje i profesore da se uključe u 5. nacionalno Natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, a vas pozivamo da ih potaknete na sudjelovanje u vašim školama,  gradovima / općinama, županijama. S veseljem vas očekujemo !

ROK ZA PRIJAVU SUDIONIKA ZA NACIONALNO NATJECANJE – 10. 11. 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 21. 9. 2017. 08:47

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2017.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv „Čitanje ne dolazi u pitanje“ i čitat će se knjige: Tihomir Horvat: Mali ratnik; Sanja Pilić: Pošalji mi poruku i Maja Brajko-Livaković: Milijunaši.

23.10., kao i svake godine, dan je posvećen cjelodnevnom čitanju gdje god se to može upriličiti. Održat će se pod nazivom Danas ti čitam.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 20. 9. 2017. 11:31

Međunarodni dan darivanja knjiga

Međunarodni dan darivanja knjiga volonterski je projekt kojim se kod djece želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Obilježava se 14. veljače darivanjem vlastitih knjiga ili slikovnica čime djeca međusobno dijele radost čitanja te istovremeno pomažu drugoj djeci.

Zašto je važno obilježavati Međunarodni dan darivanja knjiga?

Svrha Međunarodnog dana darivanja knjiga je potaknuti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače drugoj djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

  • U Hrvatskoj oko 1 700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu (rezlutati UNICEF-ovog anketnog istraživanja iz 2012. godine provela je agencija Ipsos Puls, u istraživanju je sudjelovalo više od 1600 roditelja)
  • U Velikoj Britaniji trećina djece nema svoju knjigu
  • U Sjedinjenim Američkim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduje vlastitu knjigu
  • Većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu

Kako knjižničari sudjeluju u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga?Knjižničari u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti dječjim odjelima bolnica, domovima za djecu, dječjem SOS selu, dobrotvornoj organizaciji ili udruzi. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njihovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga?
1.Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku
Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.
2.Ostavite knjigu ili slikovnicu u javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca
Odaberite liječničku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okupljaju djeca. Kupite knjigu ili slikovnicu te ju potajno ili javno ondje ostavite. Svrha akcije je poticati odrasle i djecu da više čitaju, zato izaberite kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.
3.Darujte knjigu
Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje vaša djeca više ne čitaju i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama...[1]

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 29. 1. 2015. 08:53

Zapamtite Vukovar

Na današnji dan,  nakon pada herojskog grada Vukovara  diljem zemlje obilježava se Dan sjećanja. U mnogim gradovima palile su se svijeće i lampioni u čast poginulima u bitci za ovaj grad. Tako su i naši učenici 2. i 4.-ih razreda odali svoju počast svim palim borcima i hrabrim Vukovarcima tako što su zapalili lampione podno grafita Torcide Vodice uz šk. ogradni zid. Uz svijeće i stihove T. Kolumbića odajemo počast gradu:

 

IMA JEDAN GRAD

KOJI JE HRABROŠĆU NADMAŠIO SEBE

I SVE NAŠE SNOVE

ZBOG NJEGA SE SLOBODA

VUKOVAR ZOVE!!!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 18. 11. 2014. 17:33

SVJETSKI DAN ANIMIRANOG FILMA

Svjetski dan animacije, 28. listopada, ustanovljen je 2002. godine u spomen na dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Obilježava se različitim filmskim manifestacijama u pedesetak zemalja na svim kontinentima.

Veliki značaj u svijetu animacije imala je i Hrvatska.  Naime, Zagrebačka škola crtanog filma estetski je pojam za školu animacije koja donosi estetski avangardni iskorak novog naraštaja zaljubljenika u pokrenuti crtež s novom koncepcijom animiranog filma polovicom pedesetih godina.

Prvi veliki uspjeh Zagrebačke škole crtanog filma jest Grand Prix u Veneciji za crtani film Samac, Vatroslava Mimice, a "zlatno razdoblje" zaključuje Oscar za film Surogat, Dušana Vukotića iz 1962. godine. (preuzeto sa web str. http://www.sibenik.hr/vijesti/svjetski-dan-animiranog-filma-)

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 1. 10. 2014. 16:10

LEGENDA O SVETOM VALENTINU

Najpoznatija legenda o nastanku ovog praznika potječe iz Rima.

Još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio je svećenik Valentin. Tadašnji car, Klaudije I, naredio je svim vojnicima da se niti slučajno ne smiju ženiti ili zaručivati jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vjenčati vojnike. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu, a 14. veljače je pogubljen. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem.

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Tu nalazimo dva različita tumačenja.
Prema prvom sv. Valentin je iz tamnice poslao pismo djevojci u koju je navodno bio zaljubljen. Pismo je potpisao s "tvoj Valentin".
Prema drugom tumačenju, dok je Sv. Valentin bio u zatvoru, ljudi su mu ostavljali skrivene poruke oko njegove tamnice ili ih krijumčarili u ćeliju. Kada bi ih Sv. Valentin pronašao, on bi se molio za osobe koje su ih pisale.

Tradicije Valentinova su različite po zemljama;

  • U Engleskoj su prije sto godina, na Valentinovo, oblačili malu djecu u odrasle. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala pjesmu Valentinova.
  • U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku "ti imaš ključ mog srca".
  • U Škotskoj je bio običaj da se na pragu svoje odabranice ostavi ljubavna poruka ili čestitka ukrašena čipkom, ukrasnom vrpcom ili nekim drugim materijalom.
  • U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.
  • U Japanu, žene za Valentinovo svojim simpatijama poklanjaju čokoladu. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. ožujka, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

U Italiji je za Valentinovo u središtu pozornosti Verona (grad Romea i Julije). Ljubavna pisma ne pišu se samo voljenim osobama nego i Juliji, čija ih Udruga čita i nagrađuje najbolja pisma. Juliji možete pisati na: Club di Giulietta - The Juliet Club, via Galilei 3, 37100 Verona, info@julietclub.com

(preuzeto s: http://www.pjesmicezadjecu.com/legende/legenda-o-valentinovu.html)

 

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Špadić  datum: 1. 10. 2014. 16:12
 


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

TražilicaAnketa
Za vrijeme sata mobitelom se koristim:


Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju